Bröst med implantat framför vs. bakom bröstmuskeln

Jag ska operera in mina implantat framför bröstmuskeln för det passar min kropp bäst och för att jag inte vill riskera muskelpåverkan som man kan få när man lägger implantatet bakom muskeln. Går det alltså inte att genomföra en säker mamografi med framförplacerade implantat? Hur går ni tillväga när era patienter har implantaten framför muskeln?

Bröstimplantat av silikon framför
Silikon framför

 Om patienten har implantat i sina bröst tas alltid fler bilder än vid en ”normal” mammografiundersökning utan implantat.
Vid en normal mammografering (screening) tas 4 bilder (2 per bröst). Om där finns implantat tas istället ca. 8 bilder (4 per bröst) vilket då givetvis även ger mer röntgenbestrålning mot brösten.

Detta för att få optimal avbildning av bröstvävnaden trots implantatet. Det är även skillnad på hur stor del av bröstvävnaden man får med på bilderna om implantatet är placerad bakom (under) eller framför bröstmuskeln. Storleken har betydelse liksom om implantatinnehållet består av koksalt eller silikon.

Bröstimplantat av silikon bakom muskeln
Silikon bakom

Om implantatet är placerad bakom bröstmuskeln får man oftast brösten bra avbildade med dessa 8 bilder. Vid placering framför bröstmuskeln finns risk att man missar delar av bröstvävnaden som då inte blir optimalt undersökta i samband med mammograferingen. Likaså blir bröstvävnaden ofta mer tät (sammanpressad) vid placering framför bröstmuskeln vilket kan göra det svårare att bedömma bröstvävnaden.

Så med hänseende till mammografering, med aspekter på hur bra undersökt man då blir och de hälsorisker det finns vid en ev. sämre undersökning, så är inte allt för stora bröstimplantat bakom bröstmuskeln att föredra.

Stort bröstimplantat med koksalt bakom muskeln
Koksalt bakom

Vad gäller det estetiska resultatet med implantatet bakom eller framför bröstmuskeln får vi låta vara osagt. Implantat bakom muskeln kan ibland temporärt, i samband med hård fysisk träning, ändra läge något då framförvarande bröstmuskeln då kan påverka implantatets läge. Läget återgår i vila så att säga så detta har ingen betydelse för bildtagningen vid mammograferingen.

K.T. rtgssk
Röntgen Helsingborg

Ett svar på ”Bröst med implantat framför vs. bakom bröstmuskeln”

  1. Jag har en fråga angående detta. Jag har länge funderat över att glra en bröstförstoring då jag har mycket lite egen bröstvävnad och mycket små bröst. Det enda som hindrar mig är oron för mammografi. Jag har läst att även om implantatet placeras bakom muskeln missar man en liten del av bröstet vid mammografi.
    Stämmer det, eller är det möjligt att få med allt? Om man inte ser allt på bilderna, gör man tilläggande undersökningar med t ex magnetröntgen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024