Att få meningiom av tandröntgen

Jag har varit hos tändläkare i 2 år för att göra implantat. De har tagit 30 extra bilder av mina tänder och 2 gånger av alla mina tänder med en specielt röntgen. Jag märkte det var mycket bilder och jag blir ledsen om det var av mistag. Igår läste jag på texet tv att det finns sammband mellan hjärntumör med röntgen av tänden .Jag blev mycket orolig vill veta om man kan få den här sjukdommen och efter hur lång tid man kan få den.

Risken med att röntgenundersökas hos tandläkaren är väldigt liten, även om man tar många bilder i samband med tandimplantat. Cyklar man eller tar bilen till tandläkaren är detta oftast farligare (trafikolyckor) än röntgenundersökningen.

För några dagar sedan kunde man läsa i tidningar om att tandläkarröntgen orsakar hjärntumörer. I en studie gjord i USA hade man funnit att patienter med hjärntumören meningiom hade varit mer utsatta för tandröntgen jämfört med en kontrollgrupp som ej hade drabbats av hjärntumörer. Studien visar på en så kallad samvariation men säger inget om att det verkligen är röntgenundersökningarna som orsakar tumören. Det är först om den nyligen publicerade studien får stöd av annan forskning som man kan dra slutsatsen att det är röntgenundersökningen som orsakar hjärntumörerna. Det finns idag inga studier som ger detta stöd. Tvärt om visar de flesta studier att låga stråldoser, som från tandröntgen, inte orsakar hjärntumörer. Dessa studier säger inte att det är helt ofarligt med tandröntgen, men att risken är så liten att man (ännu) inte har kunna påvisa den.

M. O. sjukhusfysiker
Röntgen Helsingborg

Ett svar på ”Att få meningiom av tandröntgen”

  1. Höst 2011 gällande min fru: I samband med ögonproblem (blindhet) på ett öga, uppsöktes ögonklinik sjukhuset. Ögonläkaren konstaterade något onormalt och remitterade för MR. Detta visade en hjärntumör och remiss till universitets sjukhus (US). Professor med mångårig erfarenhet gav diagnos stort Meningiom utan provtagning. Ingen medicinering. Meddelade, att man inte dör av denna tumör! Tacksamt julbesked! Ytterligare MR har tagits våren 2013.
    Vid ögonkontroll i höstas meddelades det glädjande beskedet, att ”meningiomet” minskat avsevärt i storlek. Professorutlåtande : Mycket speciellt. Har kortison intagits? Igen åtgärd, inget US-besök. Bara ögontryckskontroll. Fortsatt blindhet på ena ögat. Mängder av röntgenbilder tagits av tandben (förstärkning av benet) före inplantat på meningiomsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024