Påverkan av polycystisk lever

FrågaJag är mycket orolig, trots att jag läser om cystor i levern och att det i dom flesta fall är ofarliga. Min mage har blivit så stor att folk tror att jag snart ska föda, jag är 60+ och sen tre månader tillbaka blir magen större och större. Jag har gjort ultraljud och en bukröngen och går nu och väntar på en bukröntgen med förstärkt kontrast, men jag orkar inte gå så här längre.
Varje dag är en plåga och jag kan snart inte gå, klä på mig eller röra mig som en vanlig person. Kan magen spricka? Kan jag dö under tiden jag väntar på röngen. Min läkare har inga svar och mina anhöriga är rädda för denna stora mage. Jag dryper av svettattacker och kan inte äta för jag är proppmätt fast magen är tom, jag haft två urinvägsinfektioner på raken och höger sida vid midjan gör ont när jag går, det man sett på dom röngenbilder som är gjorda är att höger njure är aningen nedsatt och mycket mindre än vänster och så en massa cystor i levern. Ska jag dö nu? Jag blir tokig om jag inte får ett svar snart. Kan jag åka in till ett sjukhus och begära operation?

Ct lever cystor
CT cystor

SvarMan kan själv inte begära en operation som inte förordas av läkare. Det går ju inte heller att operera utan att först ha en klar diagnos som förklarar symtom som då motiverar en operativ åtgärd.
Man kan ha cystor både  inom levern som i gallvägarna utanför levern och i bukspottkörteln samt njurarna. Cystor har blivit mer vanliga fynd i samband med ultraljuds- och CT-undersökningar av annan orsak. Sk. bifynd.

Benigna cystor har ekofritt (ultraljud) vätskeinnehåll med välavgränsad jämn vägg. Enstaka cystor i levern på någon centimeter (<5) ger mkt. sällan några symtom. En polycystisk (multipla cystor) lever kan ge en förstorad lever. Själva leverns kapacitet påverkas oftast inte trots en stor eller flertalet cystor. Leverparenkymet blir inte mindre utan komprimeras och trycks undan. En cysta spricker inte spontant då övriga strukturer i buken anpassar sig till denna volymökning. Vad som kan påverkas är ett tryck från en större cysta eller stor mängd mot de centrala gallvägarna i sk. hilusområdet (leverporten) som hindrar avflödet av galla (cholestas) ut i gallgångarna mot tarmen och ger då ev. ikterusliknande (gul hud) sysmtom. Även en stor lever kan påverka din mättnadskänsla när du äter pga. den fyllnad den utgör i bukhålan.

En operation av godartad cysta görs troligen endast vid de tillfällen enstaka ”enrummig” cysta ger symtom som förordar en tömning. Att punktera en cysta är inte helt ofarligt. Det finns ju alltid en blödnings- och infektionsrisk vid operativa ingrepp.
Att tömma en cysta kan göras med ultraljud eller genom titthålsoperation. Ultraljudsmetoden är enklast där enbart lokalbedövning behövs innan man med en tunn nål ”prickar” cystan och tömmer ut denna. Efter tömning av en cysta kan ren alkohol sprutas in i hålrummet som skleroserar (förhårdnar) cystan väggar som då hindrar att den utvidgas igen. Uttömd vätska skickas alltid för kategorisering av cystinnehållet.

Svarat avK.T. rtgssk
Röntgen Helsingborg

3 svar på ”Påverkan av polycystisk lever”

 1. Fall: Rök- och spritfri, kraftigt överviktig kvinna som är 65+. Gallstensopererad som ung. Ett (ett av tre värden) sedan länge (ca 20 år) förhöjt levervärde. Cystor/knutor på levern samt ärrbildning på magsäck har konstaterats vid nyligen genomförd röntgen och titthålskirurgi. Kraftiga smärtor i sidan av bröstet och erbjuden morfin som smärtstillande. Har inte fått svar på resultat från nyligen genomförda undersökningar…

 2. hej.
  har också levercystor även i njuren o mjälten.har tömt levercystan den största 2ggr.nu senast la de in dränagenål i 5 dygn 2012. Komplikationer tillstötte lunginflammation och hö sidig diafragmapares, har nu stora problem med andningen.
  Jag hoppas med denna historia att andra med levercystor ej tillåter 5 dygnsbehandling, stora risker. Det är bättre med tömning och sedan efter ett par timmar sk .limning av cystan.

 3. Hej!
  Har ungefär samma problem som ovanstående. Har nu gjort alla slags röntgen. Jag har jätteproblem med tömning av tarm. har även där provat alla möjligheter, funkar ett tag sen gör det ingen verkan längre. Slutar med att ta 2 st Dulcolax för att få ut något. Har ett antal cm-stora cystor i levern. Enstaka körtlar i centrala mesenterialkexet. på vänster sida samt viss stråkigheti kringliggande mesenterial, i nuläget observandum men ej övertygande bild som vid fibroserande mesenterit. Cekum är något lågt inställt nedom linea terminalis på höger sida. Har ont i benen, strålar hemska smärtor ner i benen från bäckenet.
  Har på min pappas sida väldigt mycket cancer, farmor dog i cancer i magen 67 år, pappa dog endast 57 år gammal, cancer i magen. Pappas bror dog även han med cancer i magen, honom opererade dom bort en 7 kilos tumör på, men han dog efter ca 6 mån. Pratade mycket med honom eftersom han blev ett substitut för pappa. Hans sätt att förklara för mig hur han kände sig innan han fick reda på att det var cancer, detta tillstånd känner jag igen i mig själv. Har mått dåligt nu sen i september, svårt att äta, blir mätt för ingenting…vågar knappt äta för att jag får ont och blir så uppsvälld i magen.
  Vore tacksam för ett svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Fråga Röntgendoktorn 1999-2023, www.rontgen.com 1998-2023