Press på magen vid tarmröntgen

På 60-talet genomgick jag flera tjocktarmsröntgen. Under röntgenundersökningen tryckte man hårt på magen för att få bra bilder. Detta var väldigt obehagligt, när tarmen var kontrastfylld. Berodde detta på sämre röntgenundersökning? Förekommer detta i dagens röntgen?

När man genomgår en tarmröntgen med konventionell teknik (genomlysning och tarmkontrast) är det viktigt att få bra bilder av hela tarmen. Oftast ligger olika tarmavsnitt ”ovanpå” varandra på bilderna. För att sära på dessa tarmdelar kan man trycka över magen som på så sätt pressa isär dessa överlappande tarmdelar något. Så att trycka hårt på magen är endast till för att friprojicera olika tarmavsnitt som skymmer varandra. Vilket man även gör idag.
Genomgår man däremot undersökningen med datortomografi (CT), som blir allt mer den vanligaste metoden idag, behöver man inte pressa på magen för att skilja på de olika tarmavsnitten.

K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Ett svar på ”Press på magen vid tarmröntgen”

  1. Dubbelkontrastmetoden har ändrats sedan dess.Bariumkontrasten brukar man bara färga tarmen med,och låta den rinna tillbaka.Luftinblåsningen sker i samma kateter med en liten pump.Röra sig runt på röntgenbordet får man göra,luftinblåsningen tyckte jag inte var besvärlig lite uppblåst bara.Tryck på magen gjordes inte i mitt fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

® www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024