p>Fråga Röntgendoktorn

Dec
28

Diagnos av ärrbråck


Jag gjorde ett kejsarsnitt för fem månader sedan och har sedan dess haft kraftig smärta kring ärret. Har haft svårt att gå och varit ostadig i fogarna och till och från har höger respektive vänster ben låst sig eller betett sig underligt. Jag har lagt märke till att när jag masserar kring ärret får jag lättare att gå. Undrar nu vad som kan ha hänt och om det har blivit någon ärrvävnad som har växt alldeles tokigt.
Kan man i så fall se det på MR? Man gjorde en MR-röntgen på mig för att se om det var något fel på kotor eller nerver eftersom jag hade så svårt att gå, men hittade ingenting. Skulle man kunna titta på mjukdelar från den röntgen i så fall? (fick ingen kontrastvätska dock?).

För att diagnostisera t.ex. ett ärrbråck (som inte är helt ovanligt i operationsärr vid exv. kejsarsnitt), som är en utbukning av bukvävnad eller delar av tarmarna genom bukhinnan, är förstahandsvalet oftast datortomografi (CT). Det man även då är intresserad av är just om och hur tarmarna involveras i bråcket. För att markera tarmar på bilderna vid en CT-undersökning får patienten därför dricka en kontrastblandning en timmes tid innan bildtagningen.
MR (magnetkamera) är inte den initiala metoden för ärrbråck. Däremot fungerar MR bra för ljumskbråck. Ultraljud kan diagnostisera ett bråck genom bukhinnan men det kan vara svårt att avgöra tarmarnas engagemang i bråcket. Vad som däremot är svårt att diagnostisera, oavsett metod, är olika former av adherenser (sammanväxning) mellan mjukdelarna i buken som kan uppkomma  vid ärrbråck, etc.
Man kan inte använda sig av bilderna från den tidigare MR-undersökningen av ländryggen för någon diagnos av bukorganen.

Har du besvär från ditt ärr bör du absolut kontakta den aktuella gynekologiska kliniken för en bedömning om ev. behandling (operation).

K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Kommentera

Du behöver inte uppge ditt riktiga namn.
Mailadress måste uppges men publiceras inte.

Din kommentar skickas till Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett.
Din kommentar avidentifieras helt innan publicering sker.
Alla meddelande och kommentarer här handlägges konfidentionellt.