p>Fråga Röntgendoktorn

Apr
26

Se MS på MR-ländrygg


Jag har en mamma med ms, och har själv blivit utredd för detta för ett par år sen när jag började känna domningar i benen. Detta visade sig istället på MR vara ett diskbråck som sedan utvecklats till två stycken, ischiaspåverkan och jag väntar nu på operation. Dock får jag jämnt massa andra olika krämpor och tycker alltid när jag läser om skumma symptom jag har såsom smärta under fötterna, darriga händer, depression osv. så hamnar jag förr eller senare på att det kan bero på ms. Det jag undrar då är om man hade sett om jag hade ms på min senaste MR jag gjorde i år även om den bara var på ryggen/ländryggen och inte på hjärnan?

Enligt vår neuroradiolog ses MS-förändringar (plaque) i främst hjärnan och hjärnstammen. Man kan dock se MS-förändringar längs hela ryggmärgskanalens nervbanor.
Ska en diagnos på MS kunna ställas fullt ut måste dock en MR-undersökning av hjärna och halsrygg göras. För en sannolik diagnos på MS baserad på en MR-undersökning måste även vissa kriterier uppfyllas på antalet fynd, storlek  och deras placeringar i hjärnan.
Nu är det ju så, vilket gäller all radiologisk diagnostik, ser våra radiologer något avvikande på bilderna (bifynd) så rapporteras givetvis detta. Detta oavsett vad undersökningen från början grundade sig på (frågeställningen).

K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Kommentera

Du behöver inte uppge ditt riktiga namn.
Mailadress måste uppges men publiceras inte.

Din kommentar skickas till Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett.
Din kommentar avidentifieras helt innan publicering sker.
Alla meddelande och kommentarer här handlägges konfidentionellt.