p>Fråga Röntgendoktorn

Jan
23

Om bevis av misshandel


FrågaSkriver för min dotter som blivit anklagad för misshandel. Flickan säger att hon fått en fraktur på okbenet, inga blåmärken hade hon efter det påstådda misshandeln. Är detta möjligt? Hon var dessutom ute och festade helgen efter. Hon har tagit röntgen på okbenet och svaret är att hon hade en fraktur plus att de inte behöver bli några blåmärken.
Är det så? Hur ska jag gå till väga för att hjälpa min dotter? Jag litar på henne att hon inte slagit henne. Kan man begära ett nytt läkarutlåtande, kan hennes skada vara gammal?

SvarDet juridiska kan vi inte komma med förslag om.Vad gäller frakturen på okbågen kan man påvisa hur i det initiala skedet av läkningen om skadan är aktuell eller om frakturen är ev senare datum.
Ett nytt benbrott har ”rena” benändar i frakturen. Det uppstår ofta ett hematom i området inom 48 timmar som brukar lägga sig inom 14 dagar.
Efter 2-4 veckor har det börjat bildas ny benmassa (kallus) som överlappar frakturen.  Efter 3-6 veckor börjar denna kallus omvandlas till benvävnad. Denna nybildning av ben kan ses på röntgen och man kan därför någorlunda tidsbestämma en nyare skada. Efter hand i läkningsprocessen kan man även mäta något förhöjda halter av kalcium i blodet som släpps ut vid remodellering av benet.

Svarat avK.T. rtgssk
Röntgen Helsingborgs lasarett

Kommentera

Du behöver inte uppge ditt riktiga namn.
Mailadress måste uppges men publiceras inte.

Din kommentar skickas till Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett.
Din kommentar avidentifieras helt innan publicering sker.
Alla meddelande och kommentarer här handlägges konfidentionellt.