p>Fråga Röntgendoktorn

Nov
11

MR vs. CT och graviditet


Jag fick plötslig huvudvärk och domningar i ansiktet. För att utesluta hjärnblödning så gjordes MR-hjärna. Jag var tveksam till us eftersom jag är gravid i v7.
Min doktor diskuterade vilken röntgen som var bäst i mitt fall och kom fram till MR utan kontrast. Men hur är det om man gör DT-skalle och använder blyförkläde som skydd för magen. Ger inte det bättre skydd för fostret än MR utan något skydd alls för magen. DT går ju dessutom mycket snabbare att utföra jämfört med MR som tog ca 45min med tanke på både strålning och ljudstyrka.
Men ”pest eller kolera” så genomfördes us utan kontrastmedel. Tur för mig så visade undersökningen inget farligt men jag är nu orolig för ev fosterskador eftersom det är så viktiga veckor i fostrets utveckling. Jag funderar om jag ska avbryta graviditeten eller bara hoppas på det bästa!? Jag jobbar inom vården med sjuka barn så jag vet hur skört livet är.

Du behöver inte bekymra dig, och det finns ingen som helst anledning till att avbryta graviditeten.

MR-undersökning utan kontrastmedel påverkar inte ditt foster. MR har funnits i 30 år och trots mycket forskning har man inte kunnat se någon påverkan på foster såhär tidigt under graviditeten. Dock kan MR-kontrastmedel eventuellt påverka ett foster negativt, men i ditt fall gjordes ju undersökningen utan kontrastmedel.

Om undersökningen gjorts med datortomografi (DT) hade detta heller inte medfört någon riskökning för fostret. Din skalle är långt ifrån fostret och då är det inget problem. Din vävnad som finns mellan ditt huvud och fostret fungerar som en utmärkt strålskärm för fostret. Undersöker man däremot buken på en gravid med DT behöver man beakta fosterstråldosen.

M. O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen, Helsingborgs lasarett

Kommentera

Du behöver inte uppge ditt riktiga namn.
Mailadress måste uppges men publiceras inte.

Din kommentar skickas till Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett.
Din kommentar avidentifieras helt innan publicering sker.
Alla meddelande och kommentarer här handlägges konfidentionellt.