p>Fråga Röntgendoktorn

Apr
20

CT-buk och ländrygg


Fråga Jag undrar vad man kan se på en DT-buk? Om det är möjligt att se förändringar i ryggen vid en sådan undersökning?

Fick för ett tag sedan genomgå en sådan undersökning när jag var sjuk då dom delvis misstänkte att problemet kunde bero på magen/tarmarna. Dock var undersökningen utan anmärkningar.
Har nu flera månader senare fortfarande inte blivit helt bra och misstänker att det eventuellt kan ha med ryggen att göra. När jag var sjuk hade jag feber väldigt länge och trodde därför besvären orsakades av det, då jag förlorade känseln från knäna och nedåt när jag stod upp eller gick. När jag satt eller låg ner somnade benen med en gång, detsamma gällde armarna. Och hade en otrolig tryckande känsla i nedre delen av ryggen. Detta avklingade dock successivt isamband med att jag blev feberfri.

Ländrygg sidobild

CT-buk

Men ända sedan dess har jag problem med vänsterbenet som tidvis värker på framsidan men ändå inuti smalbenet + en spännings känsla i vaden och förändrad känsel i huden som gäller hela benet, ljumsken och halva sidan av nedre delen av magen. Det som nu också är nytillkommet som har fått mig att fundera över om det är ryggen är att lill+ringfinger somnar/sticker lätt och jag blir då svag i händerna och värk. Känner även en konstig känsla längs armen/armarna isamband med detta. Dock är det främst höger arm/hand som drabbas. När jag böjer mig fram på ett visst sätt känns det som jag håller i ett elstängsel ibland. Det går som stötar längs med ryggen ut i armarna och ned i ena benet. Kan liknas med känslan när man får en änkestöt. Så av detta att dömma tror jag det kan vara nerver som kommer i kläm.

Kan man på något sätt ha missat detta vid DT-buk om det rörde sig om ett diskbråck exempelvis? Eller kollar och ser man inte alls hur ryggen ser ut då?

MR ländrygg

MR ländrygg

Svar

 En CT-undersökning (DT) av buken ger otroligt mycket information som granskas. Man granskar hela bilden. Man får med även ländryggen samt nedre delen (4-5 kotor) av bröstryggen. Då CT-undersökningen av buken är optimerad och inställd för framförallt ”mjuka organ” i buken blir dock inte ryggraden optimalt avbildad. Det går inte ställa någon säker diagnos på ryggmärg, diskar och nervrötter utifrån de bilder man får vid denna undersökning. Om det skulle finnas ett stort diskbråck kan dock detta troligen ses på CT-bilderna av buken.
MR (magnetkamera) är annars den klart bästa metoden för diagnostik av ryggraden.

Svarat av C-G. S. överläkare
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Kommentera

Du behöver inte uppge ditt riktiga namn.
Mailadress måste uppges men publiceras inte.

Din kommentar skickas till Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett.
Din kommentar avidentifieras helt innan publicering sker.
Alla meddelande och kommentarer här handlägges konfidentionellt.