p>Fråga Röntgendoktorn

Feb
21

Upptäcka tidig MS med MR


Går det att upptäcka MS vid magnetröntgen utan kontrastvätska? Gjorde en sådan av hjärnan för inte så länge sedan av en annan anledning, och har nyligen fått domningar som får mig att nojja om MS. Så jag funderar över om de skulle upptäckt detta på min tidigare röntgen, eller om det krävs att man specifikt letar efter det?

Med mer uttalade och karakteristiska förändringar behövs ej kontrastmedel för att ställa denna diagnos med MR. Dessa fynd och diagnos kan dock vara mer osäkra i ett tidigt stadium av sjukdomen. Här kan man då vara hjälpt av kontrastmedel. Förutom MR krävs även kliniska fynd för att bekräftar misstänkt diagnos på MS.

K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

1 kommentar

  1. Desperat kommenterar:

    Punktformade högsignalsförändringar, småkärlssjuka kan föreligga där demyliserande sjukdom inte kan uteslutas. -MR efter ostadigheten och synbortfall.

    Det tillsammans med minnesförvirring, hjärtklappning, kraftig huvudvärk, spända ben, förändrad urineringsmönster, trötthet som är förlamande, synbortfall och ostadighetskänsla, vad kan det innebära? Det är inte konstant, utan kommer och går.
    Har fått remiss till neuro i Hbg, men fått reda på att alla är överbelastade (inkl min husläkare) så det kommer att ta tid.
    Jag är så påverkad att jag knappt kan leva mitt vanliga liv i dessa stunder.

Kommentera

Du behöver inte uppge ditt riktiga namn.
Mailadress måste uppges men publiceras inte.

Din kommentar skickas till Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett.
Din kommentar avidentifieras helt innan publicering sker.
Alla meddelande och kommentarer här handlägges konfidentionellt.