Strålning och cancer

Fråga Jag gjorde med ca 1/2 års mellanrum först en CT-buk och sedan tjocktarmsröntgen, detta då jag hade mycket ont i magen. Så här i efterhand har jag förstått att dessa undersökningar ger en hel del strålning vilket jag nu oroar mig för. Behöver jag oroa mig? Har det betydelse att undersökningarna skedde så nära varandra tidsmässigt?
Finns det några kända fall där man inom 1-2 år efter röntgenundersökningar fått cancer eller är det en mer långsiktigt ökad risk?

Svar Nej, jag tycker inte att du behöver oroa dig. Den riskökning som röntgenundersökningarna innebär är i praktiken försumbar, detta om man jämför med alla andra risker som vi utsätts för.

Det har ingen betydelse om de bägge undersökningarna görs tätt i tiden. Stråldoserna är mycket små, och då finns det inget samband kopplat till tiden mellan undersökningarna.

Nej, det finns inga kända fall där någon cancer skulle ha uppstått endast ett par år efter en bestrålning. Normalt tar det ca tjugo år mellan bestrålning och att en cancer ger sig tillkänna. Vissa cancerformer, t.ex. leukemi, har dock en kortare latenstid på ungefär tio år. Notera att ca 99% av cancrarna som förekommer har uppstått till följd av något annat än genom bestrålning. Det går idag inte att skilja en ”naturlig” cancer från en strålningsinducerad cancer. Därför är det väldigt svårt att säga något om exakta latenstider för strålningsinducerad cancer.

Svarat av M.O., sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen, Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Röntgen Världen 2021-2024 :: www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024