p>Fråga Röntgendoktorn

Maj
20

MS visas med MR


Fråga Jag har legat inlagd på en rehab avdelning pga de misstsänkte en blödning, men lyckligtvis så var det \”bara\” något annat. I höstas så blev jag sned i hö mun och läkarna säger nu att det är en facialispares. De säger även efter rtg med kontrast och MR att jag inte har haft någon stroke. Ett besked jag är mycket glad över, men mina symptom: Har jag fått MS? hade inte läkarna sett det på röntgen?

MS-plaque

MS-plaque

Svar MS är ju en sjukdom där en demyelinisering sker av nervtrådarna i hjärnan pga. en inflammatorisk process som i botten grundar sig på att kroppens eget immunförsvar ger sig på myelinet. Då områden med myelin skadas bildas ärrvävnad som kallas sk. plaque. Denna ärrvävnad efter demyelinisering ser man på bilderna från en MR-undersökning. Likaså ses den inflamatoriska process som finns i samband med demyeliniseringen.
Sedan ska ju MR-undersökningen ses som ett komplement till de kliniska testerna och labproverna (likvor) för att bekräfta eller utesluta en MS-diagnos.
Sammanfattningsvis är MR en mycket bra undersökningsmetod för att diagnostisera olika tillstånd i hjärnan.

Svarat av K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

1 kommentar

 1. bodilkarlsson kommenterar:

  Hej!

  Jag gjorde ett kejsarsnitt för fem månader sedan och har sedan dess haft kraftig smärta kring ärret. Har haft svårt att gå och varit ostadig i fogarna och till och från har höger respektive vänster ben låst sig eller betett sig underligt. Jag har lagt märke till att när jag masserar kring ärret får jag lättare att gå. Undrar nu vad som kan ha hänt och om det har blivit någon ärrvävnad som har växt alldeles tokigt. Kan man i så fall se det på MR?
  Man gjorde en MR-röntgen på mig för att se om det var något fel på kotor ellelr nerver eftersom jag hade så svårt att gå, men hittade ingenting. Skulle man kunna titta på mjukdelar från den röntgen i så fall? (fick ingen kontrastvätska dock?).

  Mvh Bodil

  Se vårt [ svar ].

Kommentera

Du behöver inte uppge ditt riktiga namn.
Mailadress måste uppges men publiceras inte.

Din kommentar skickas till Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett.
Din kommentar avidentifieras helt innan publicering sker.
Alla meddelande och kommentarer här handlägges konfidentionellt.