p>Fråga Röntgendoktorn

Sep
15

Hjälpa till vid röntgen och gravid


Jag är 24år och gravid i fjärde veckan och har en fråga.

Min dotter som är två år röntgades idag vid två tillfällen först i centrum där en röntgen gjordes på skoj (för att visa henne att det inte var något farligt) på en mobil eftersom jag inte klarade av att hålla min dotter stilla själv och läkaren var ensam, jag stod ungefär 4 meter bort utan några skydd. Sen åkte vi till sjukhus där mer personal skulle kunna hjälpa till, där togs ca. 6-7 bilder på min dotters ben och jag stod precis där och höll henne i fötterna. Här hade jag blyskydd på mig men jag förstod inte hur man spände fast det ordentligt och med en skrikande unge som behövdes hållas fast struntade jag i det och skyddet blev lite hängandes framför/vid sidan om mig.

Jag meddelade innan röntgen att jag försökte bli gravid och hade beräknad om 2 dagar men de sa bara ”ok”. Efteråt gjorde jag ett test direkt och det var positivt, nu är jag jätterädd för att fostret ska ja blivit skadat på något sätt eller att det kan bli missbildat.

Jag förstår inte riktigt din fråga. Du skriver att man gjorde en röntgenundersökning på ”skoj”. Vid all form av röntgenundersökning måste man kunna motivera undersökningen, dvs att nyttan för patienten med undersökningen ska vara större än strålningsrisken. Jag är tveksam till att det finns någon egentlig nytta med undersökningar som är på ”skoj”. Det kanske var så att man aldrig strålade utan bara låtsades att man gjorde undersökningen?

Hur som helst, är det som har hänt inget problem för ditt foster. Om man trots allt använde strålning första gången, så är fyra meter bort är ett mycket effektivt strålskydd. Detta avstånd motsvarar dubbla strålskyddsförkläden. Att du fick ett förkläde på dig då du höll din dotter är ett strålskydd för dig. Fostret behöver egentligen det inte eftersom det skyddas bra av din egen vävnad som omger fostret. Din vävnad är för fostret ett lika bra strålskydd som ett strålskyddsförkläde är för dig.

M. O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen, Helsingborgs lasarett

Kommentera

Du behöver inte uppge ditt riktiga namn.
Mailadress måste uppges men publiceras inte.

Din kommentar skickas till Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett.
Din kommentar avidentifieras helt innan publicering sker.
Alla meddelande och kommentarer här handlägges konfidentionellt.