Välkommen till vår sida med de vanligaste frågorna vi får.
Se först om din fråga kan besvaras här.
Oftast finns det snarlika frågor där svaret passar även för din fråga.
Hittar du ej det du söker här skriv in ett sökord i spalten till höger för att se om vi svarat på liknande frågor tidigare.
Strålning
Röntgenstrålning är som med solen... röntga lagom!
Röntgenbestrålning vid en vanlig undersökning ger i 99% av fallen inga omedelbara eller senare komplikationer. För att ev. få några men av röntgenstrålningen ska bestrålning göras över en och samma ställe på kroppen under lång tid.
Det är svårt att avgöra sk. stokastiska skador av röntgenbestrålningen. Detta betyder att en hög strålning ger framtida skador. Många fall av skador på huden, cancer, etc. orsakas oftast av annat och hade ändå uppkommit fastän flertalet röntgenundersökningar gjorts.
Om röntgen anses väl motiverat så ska man genomgå denna för sin egna hälsa och välbefinnande.
Graviditet
Kan man undersökas med MR fast graviditet?
Ja. Dock finns det röntgenavdelningar i Sverige som har som policy att inte undersöka gravida med MR.
Forskningen kring graviditet och MR vad avser ev. omedelbara elller långsiktiga skador är fortfarande begränsat då MR trots allt inte funnits så länge som generell diagnostisk metod. Det man tror idag främst kan påverka fostret är de höga smällar som MR-maskinen genererar vid undersökningen.
Jag har blivit röntgad trots jag var gravid?
Man bör vara mest återhållsam med röntgen under den första trimestern (första 3 månader).
Detta gäller främst röntgen av mage där en direktbestrålning av fostret då sker. Om röntgen trots allt skett finns det ingen anledning till oro. Dagens röntgenapparater ger så pass liten strålning att en påverkan på fostret med största sannolikhet kan uteslutas. Likaså absorberar medorns kropp den mesta av den spridda strålningen innan det når fostret.
Kan jag röntga mig om jag är gravid?
Det beror på när, vilken undersökning det är samt varför du ska röntga dig.
Man måste alltid väga nyttan och behovet (moderns hälsa) mot den strålningsrisk det finns för fostret. Det är främst under den första trimestern (första 3 månaderna) som det finns en liten risk för att fostret ev. kan påverkas på något sätt.
Om du måste röntgas p.g.a. egen skada eller sjukdom, som om ingen ordentlig diagnos ställs kan leda till att du själv eller fostret riskerar svåra sviter, ska du givetvis genomgå en röntgenundersökning. Vi försöker då begränsa samt anpassa bildtagningen efter de förhållanden som råder. Vid graviditeter överväger vi alltid alternativa undersökningar, om sådana finnes, som inte tillför någon strålning till fostret.
Du kan dock i de flesta fallen röntga mer distala kroppsdelar utan risk. Den lilla mängd spridd strålning från t.ex. röntgen av handled eller tänderna har ingen praktisk påverkan alls på fostret. Dock bör man enligt "försiktighetsprincipen" trots allt erhålla ett blyförkläde om man är tvungen att röntga sig under en graviditet.
CT
Jag har gjort CT av hjärnan! Varför får man kontrast bara ibland?
Datortomografi (CT) av hjärnan sker normalt (initialt) utan kontrast.
Man behöver ingen kontrast i blodbanorna för att utesluta stroke vilket är den vanligaste frågeställningen om hjärnan.
Om frågeställningen gäller en sedan tidigare konstaterad expansivitet, tumör eller metastaser ges kontrastmedel för att bättre avbilda dessa kärlrika förändring i hjärnan. Detta gäller även om man anser att en redan gjord CT av hjärnan, utan kontrast, ser onormal ut. Man kompletterar då med en ny röntgen (CT) av hjärnan med kontrastmedel.
Man måste dock ha i åtanke att trots ev. komplettering med kontrastmedel visar det sig mer sällan att något sjukligt finns inom hjärnan. Man får då se användandet av kontrast som en extra kontroll för att få en bra undersökning...
Vad är det man dricker innan CT-undersökning av magen?
Vid datortomografi (CT) av bukens organ ges oftast en blandning av kontrastmedel (Omnipaque), Sorbitol (sockerlösning) och vatten. Denna mängd (1 liter) ska då drickas på plats under 1-1,5 timme innan själva CT-undersökningen påbörjas. Syftet med detta är att på röntgenbilderna kunna avgöra vad som är tarm och inte tarm. Detta underlättar även att på bilderna avgränsa de övriga olika organen.
Denna blandning med Sorbitol kan dock "sätta fart på magen". Syftet med Sorbitol är att påskynda passagen av kontrastlösningen. Detta gör att magen efteråt kan kännas lite orolig. Observera dock att Sorbitol inte är något laxermedel.
MR
Hur lång tid tar en MR-undersökning?
Det beror på vilken kroppsdel som ska undersökas samt om kontrastmedel ska användas.
En undersökning av hjärnan tar ca: 20 minuter. Att undersöka ryggen tar ca: 30 minuter. Om kontrast ska användas förlängs undersökningen med ca: 10 minuter.
Jag har klaustrofobi och klarar inte trånga utrymmen?
Det kan kännas trångt i den tunnel genom MR-maskinen som britsen du ligger på löper igenom.
Innan undersökningen påbörjas kan du få prova på att passera igenom "tunneln" om du så önskar. Detta bara för att känna på hur det är.
Du har oftast möjlighet att få något lugnande innan undersökningen om du tycker det känns väldigt obehagligt innuti det "långa röret" i MR-maskinen. Skulle du trots allt inte klara av att vistas innuti MR-maskinens tunnel och undersökningen anses så pass viktig att den måste göras så finns alternativet att du blir sövd. Dvs. du erhåller en lättare narkos.
Kontrast
Den icke vattenlösliga kontrastsorten används enbart inom mun-mag-tarmsystemet. Den består oftast av Bariumsulfat i olika koncentrationer.
Denna kontrast ges aldrig till blodbanor eller andra inre organ eller strukturer i kroppen där det finns risk att kontrast kommer ut i bukhålan, blodet, mm.
Denna typ av kontrast kan kroppen endast göra sig av med via avföringen.
Den vattenlösliga kontrastsorten ger man mestadels via blodet. Denna kontrastsort består av bland annat jod. Denna kontrast användes då man vill se blodkärl, bukorgan, etc. bättre. Den vattenlösliga kontrasten används ofta vid CT- och MR-undersökningar, röntgen av njurar, angiografi, mm.
Om kontrasten är givet via blodet går denna kontrast ur kroppen via urinen. Dvs. patienten kissar ut kontrasten. Hälften av given kontrastmängd har utsöndrats till urinen efter 2 timmar. Efter 24 timmar ska, normalt sett, ingen kontrast finnas kvar i kroppen. Man kan även använda denna kontrastsort i mag-tarm-kanalen.
Om denna kontrastsort ska användas och avses givas via blodet måste man normalt först kontrollera njurarnas funktion. Detta göres med ett blodprov innan röntgenundersökningen. Likaså finnes ett antal andra tillfällen då man bör vara restriktiv med användandet av denna kontrast.
Det finns olika typer av kontrastmedel beroende på var i kroppen de ska användas och vad man bättre vill urskilja på bilderna. Grovt indelat finns vattenlösliga samt icke vattenlösliga kontrastsorter.
Kontrastmedlet gör att organ med kontrast skiljer ut sig bättre än omgivande strukturer.
Svaret
Den läkare eller mottagning som skickat dig till röntgen får svaret.
Har din doktor ingen möjlighet att få svaret elektroniskt (via datorn) får du det utskriven på papper där du sedan får ge din doktor detta.
Är undersökningen akut fås svaret omgående eller inom någon timme efter det undersökningen är gjord.
Om undersökningen är tidsbokad i förväg eller inte anses akut dröjer svaret normalt 7-10 dagar. Detta lite beroende på typ av undersökning.