CT vs. MR vid graviditet

Det är så att jag har haft problem med min nacke sedan cirka 4 månader och det knakar och gör otroligt ont. Imorse när jag streckte mig ner för att ta tag i min telefon knäckte det till igen och nu kan jag inte vrida mitt huvud åt höger. Det knakar när jag andas och det är verkligen påfrestande. Jag fick en tid på röntgen men när jag berättade att jag var i vecka 5 så fick jag inte röntgas längre utan de ska nu skicka en remiss till MR men de sa att det var lång väntetid.
Det känns som att nacken skall gå av nästan och jag vet inte vad ja ska göra. Jag vill ju inte skada barnet men jag kan knappt röra mig! Kan man se skelettet på en MR? Vad borde jag göra?

Då man röntgenundersöker gravida patienter behöver man bara tänka på fostret då man strålar direkt mot kvinnans buk eller i dess närhet. Röntgenundersöker man huvud, hals, axlar, lungor, bröst, armar, nedre delen av benen, händer eller fötter behöver man inte bekymra sig om patienten är gravid, detta därför att stråldosen till fostret i dessa fall är helt försumbar.

Att fosterstråldosen blir försumbar beror på att man inte strålar så nära fostret och att det bara så kallad spridd röntgenstrålning som kan träffa fostret. Denna spridda strålning har dock låg energi och stoppas därför effektivt av kvinnans egna vävnad så den når aldrig fram till fostret.
Även om ett foster inte utsätts för någon röntgenstrålning bör man alltid informera personalen om en eventuell graviditet. Vid vissa röntgen- och MR-undersökningar önskar man ibland förstärka kontrasten i bilden med hjälp av kontrastmedel. I vissa fall behöver kontrastmedelsanvändningen modifieras om patienten är gravid.

En MR-undersökning av nacken/halsen är en bra undersökning som ger mycket diagnostisk information. Man får även information om skelett-skador/förändringar. Alternativt kan en datortomografiundersökning (CT), som är en röntgenundersökning, ge besked om dina besvär.

Om det blir MR eller CT har mindre betydelse. En CT-undersökning av halsen ger en fosterstråldos som är försumbar, och att du är gravid är alltså inget problem.

M. O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen, Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Röntgen Världen 2021-2024 :: www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024