p>Fråga Röntgendoktorn

Sep
28

CT-myelografi


 Skall genom gå en CT pga diskbråk i bröstryggen… Dom skall tydligen spruta in någon typ av kontrast västka, i ryggmärgen…!!
Vad ser man på den gemfört med en MR som jag genom gått flera gånger. ? Dom säger att man ev behöver ligga över iallafall minst några timmar varför ?? Vad är det som händer är en CT liknade en MR maskin ?? Är det en smärtsamt sak den här vätskan i ryggmärgen..?? Finns där några risker..?? Ryggmärgen är ju en känslig sak för sej..!! Skall jag ta min smärtstillande som vanligt på morgonen ??

Konventionell myelografi

Myelografi

 Tidigare kallades denna undersökning för myelografi. Denna undersökning var mer vanlig förr, då vi inte hade tillgång till magnetkamera, för att diagnostisera diskbråck, etc. i ryggraden.
Numera används sk. CT-myelografin som komplettering endast vid svårtolkade fall av en redan gjord MR-undersökning eller vid fall där patienten inte kan göra en MR pga. kontraindikationer (pacemaker, ryggstimulator, mm).

MR visar kotdiskar (diskbråck) och ryggmärskanalen mycket bra men är inte är optimal för att kartlägga benstrukturer. Benstrukturer är CT’n däremot mycket bra på. En CT-myelografi kan komplettera utredningen av t.ex. förträngning i ryggmärgskanalen där ben eller pålagringar misstänkts vara orsaken.
Om en MR redan är gjord kan ibland en enkel CT utan kontrast vara tillräckligt för en diagnos. Detta för att slippa sticka i ryggmärgskanalen. Ibland måste man trots allt spruta in kontrast i durasäcken (intratekalt) för att kunna diagnostisera en förändring.

Inför en myelografi sprutas jodkontrastmedel in via en tunn nål i nedre delen av ryggmärgskanalen (spinalkanalens durasäck). Alla nålstick känns det går inte att komma ifrån. Dock brukar denna nålpunktion inte upplevas
sååå besvärligt. Patienten bör ligga något högre med huvudet än övriga kroppen. Detta för att inte kontrastmedlet ska flyta upp i och omkring hjärnan. Detta kan då ge huvudvärk och illamående.
Likaså får man vila sig på sjukhuset några timmar efter undersökningen. Det har hänt att lättare epilepsi-liknande symptom som kramper uppträtt efter denna undersökning.
Det går bra att äta, dricka och ta egna mediciner som vanligt innan denna undersökning.

 K.T. rtgssk
Röntgenavdelningen helsingborgs lasarett

Kommentera

Du behöver inte uppge ditt riktiga namn.
Mailadress måste uppges men publiceras inte.

Din kommentar skickas till Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett.
Din kommentar avidentifieras helt innan publicering sker.
Alla meddelande och kommentarer här handlägges konfidentionellt.