p>Fråga Röntgendoktorn

Jun
03

CT-bihålor vid graviditet


Var idag på datortomografi för bihålorna, haft besvär i ca 10 v och ätit 3 penicillin kurer varav den sista hjälpte, har legat i migrän dessa veckor och spytt pga smärta, trodde aldrig jag skulle bli frisk däremot är min sänka fortfarande hög (80) o vill inte ge med sig.
Till saken hör att jag är gravid i V.22 och idag när jag kom till röntgen så var sköterskan JÄTTE osäker, hon sprang hit o dit o ville inte svara på mina frågor. Jag var inte orolig när jag kom dit dock gjorde hon mig jätte orolig.
Är detta farligt för mitt barn?? Nu är jag livrädd att jag ska förlora barnet eller att något allvarligt ska hända. Fick förkläde på rygg och mage.

Det är inget problem att undersöka bihålorna med CT (datortomograf) om man är gravid. Den strålning som kan träffa fostret är så kallad spridd röntgenstrålning. Denna strålning har låg energi och stoppas effektivt upp av din egen vävnad innan den når till fostret. Det är din vävnad som absorberar strålningen och det är således du själv som får en liten stråldos. Fostret utsätts inte för någon strålning och får alltså ingen stråldos.

Det är tråkigt att röntgensjuksköterskan inte hade bättre koll på hur man undersöker gravida patienter. Att du nu blev uppskrämd, dessutom helt i onödan, är ju inte tanken. Får hoppas att detta var en engångshändelse, och att sjuksköterskan får hjälp så hon framöver kan agera och informera på ett bättre sätt.

M. O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen, Helsingborgs lasarett

Kommentera

Du behöver inte uppge ditt riktiga namn.
Mailadress måste uppges men publiceras inte.

Din kommentar skickas till Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett.
Din kommentar avidentifieras helt innan publicering sker.
Alla meddelande och kommentarer här handlägges konfidentionellt.