p>Fråga Röntgendoktorn

Jul
08

Cancerrisk av röntgen


Fråga Min dotter är nu 4,5 år och har de senaste tre månaderna gjort två slätröntgenundersökningar, en pga en nackspärr som uppkommit plötligt under lek och en pga en misstänkt svald knapp (som senare hittades på annat ställe). Hon fick då även dricka en klunk Visipaque.

Jag känner nu att jag är oerhört oroligt för den strålning hon har utsatts för, särskilt som de röntgade områdena är ”känsliga” områden, framförallt matstrupsröntgen som är i samma region som blodbildande organ. Hur farlig är denna mängd strålning som hon har utsatts för och hur mycket spelar det roll att det var just på dessa delar av kroppen? Det känns som att jag har gett min dotter en framtida cancersjukdom för att jag oroade mig för den där förbaskade knappen som senare visade sig inte ens vara svald!

Svar Nej, du har inte gett din dotter cancer i framtiden till följd av röntgenundersökningarna. Slätröntgenundersökningar ger inte speciellt höga stråldoser till patienten. Jag uppskattar att stråldosen för det bägge undersökningarna tillsammans motsvarar några veckors naturlig bakgrundsstrålning. Detta är absolut inget som man behöver oroa sig för.

Svarat av M. O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett

Kommentera

Du behöver inte uppge ditt riktiga namn.
Mailadress måste uppges men publiceras inte.

Din kommentar skickas till Röntgenavdelningen Helsingborgs lasarett.
Din kommentar avidentifieras helt innan publicering sker.
Alla meddelande och kommentarer här handlägges konfidentionellt.