Bäckenmätning med CT

Är gravid och skall göra bäckenmätning med datortomografi vid 32 fullgångna veckor. Har läst att denna metod ger mkt. högre strålning än vanlig röntgen. Är orolig för mitt foster. Är denna metod vanlig? Vad gör man för att skydda fostret? Vad är riskerna?

Bäckenmätning med CT ger inte speciellt hög stråldos varken till kvinnan eller fostret. Att göra bäckenmätning med datortomografi (CT) är en ny metod som kommer att bli allt mer vanligt framöver. Vid traditionell mätning behöver man göra en så kallad dubbelexponering. Detta går bra att göra på röntgenfilm och på röntgenbildplattor. Dock används inte film mer och även bildplattor kommer att användas i allt mindre omfattning framöver. I framtiden kommer alla röntgenbilder att tas med hjälp av röntgendetektorer som direkt omvandlar röntgenstrålningen till en bild som man ser i datorn. Då kan man inte längre göra dubbelexponeringar. Eftersom tillgången på datortomografer har ökad och att man även har tagit fram protokoll som innebär att man kan göra till exempel bäckenmätning med CT med låga stråldoser, är det CT:n som kommer att ta över.

Det är viktigt att fastställa hur trångt ditt bäcken är innan förlossningen, detta för att kunna ta ett korrekt beslut om hur barnet ska förlösas. Risken med undersökningen är väldigt liten och därför är det motiverat att göra denna.

Det du har läst om att datortomografer ger relativt sett höga stråldoser gäller för CT-undersökningar, då man till exempel vill diagnostisera tumörsjukdomar eller söker efter andra misstänkta små sjukliga förändringar. För att erhålla den nödvändiga diagnostiska informationen vid dessa CT-undersökningar behöver man bilder med hög kvalitet och då blir också stråldosen högre. Men behöver man bara se stora skelettstrukturer, som vid bäckenmätning, klarar man detta med låga stråldoser.

M. O. sjukhusfysiker
Röntgenavdelningen, Helsingborgs lasarett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Röntgen Världen 2021-2024 :: www.rontgen.com 1998-2024 :: Fråga Röntgendoktorn 1999-2024