Hjärtats form

Lungor och hjärtformOm hjärtats form

Hjärtat (cor) kommer alltid med på bild i samband med lungröntgen. Hjärtat, som sitter mellan lungorna, något åt vänster och upptar en stor del av bröstkorgen.
Att bedöma hjärtats form och storlek är en viktig del i undersökningen av lungorna och ger en viss information om dess tillstånd som kan påverka lungorna. Man bedömmer även lungornas större blodkärl samtidigt.

[Hjärtförstoring] sker då främst hjärtmuskeln ökar i storlek. Det gör den genom att den får arbeta mer. Detta kan ske om hjärtmuskeln måste arbeta (pumpa ut blod) mot ett ökat motstånd ute i blodsystemet, vid fel på hjärtklaffarna (slutningsdefekter) eller inflammation i hjärtsäcken.
Även själva hjärtmuskeln kan drabbas av sjukdomar (kardiomyopati). Då kan såväl hjärmuskel som förmak och kammare bli förstorade.

Nedsatt hjärtkapacitet kan även ge vätska i lungorna (lungödem) och lungsäckarna (pleurit).

Det går enkelt att få en uppfattning om hjärtats kondition genom att bedöma hjärtats och lungkärlens storlek på en konventionell röntgenbild.

Metod

En rutinundersökning av hjärtat är det samma som en lungröntgen. En frontal- och en sidobild av lungorna tages.
Dessa bilder kompletteras med sidoläges bild om det finns misstanke på vätska i lungsäcken (se ovan).

För att undersöka hjärtats kranskärl, klaffar, pumpförmåga, etc. krävs helt andra undersökningar som kranskärlsangio, MR, ultraljud, mm.